雅虎贊助網站載入中...
雅虎贊助網站載入中...

尊貴會員
單身一族
唱歌唔夠氣,點算?
精華 0| 積分 5230| 帖子 4234| 社交指數 0 | 魅力 0 | 註冊 2007-12-6| 狀態 離線
[把我隱藏]

學校class choir唱歌,最尾個句個note好長.
我唱到唔係好夠氣.有冇辦法解決@@?
如果我頂硬上.我係唱到個人震哂-_-同埋個肚好痛.......

幫幫忙~!!!

頂部

LokSoN-'`| 該用戶已被刪除
[把我隱藏]
唱歌夠氣,,要長期練氣,唔係一朝一直搞掂
您唱歌唔夠氣,個人震同埋個肚好痛
係因為腹部[機]肉,唔夠強,所以先會痛
如果係咁ga話,,唔好硬上啦!

我的意見希望幫到您啦:)

如果您有心想唱好歌,
練氣是必然的,
最有效的方法莫過於做<運動>(帶氧運動)
跑步,游水,,,長期一定對唱歌練氣有很大幫助

如果您真係麻麻鐘意運動,又想達到練氣效果,呢個係次選!
仲有我有一個小貼士,
每日企直身,唱do r me f so[音調也可:)
最尾個音,,拉到最長最高音, do your best
運用丹田氣,,,度氣唔好用肺上,,用丹田,度氣會有力d!
每次練10分鐘,持續性咁練,,應該 會好好多

仲有一個貼士:)

您認為真係唱唔到,,,您應該最尾2果句,可以放慢聲, 唱細聲d
到唱果到時,,,您先吸大啖d氣,,再用丹田出氣,
如果真係唔得,可以轉用假音上,
假音比真聲較唱到,但可能會比較細聲左d

希望幫到您啦:)

全部都係自己打到=]

如有其他問題or 錯,可以同我講的

本帖最近評分記錄
`雨雨雨×   2008-4-3 17:22  威望  +5   回答十分詳細.能完全解答會員問題

延伸閱讀:運動   

頂部

鑽石會員
認證VIP
精華 0| 積分 2149| 帖子 1607| 社交指數 0 | 魅力 0 | 註冊 2007-12-6| 狀態 離線
[把我隱藏]
贊成上樓講既野
同埋你可以之前個兩句唱厚d
到唔夠氣個句`聽落去薄d.
咁就唔會咁難聽

頂部
尊貴會員
單身一族
精華 0| 積分 5230| 帖子 4234| 社交指數 0 | 魅力 0 | 註冊 2007-12-6| 狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LokSoN-'` 於 2008-4-3 07:45 發表
唱歌夠氣,,要長期練氣,唔係一朝一直搞掂
您唱歌唔夠氣,個人震同埋個肚好痛
係因為腹部[機]肉,唔夠強,所以先會痛
如果係咁ga話,,唔好硬上啦!

我的意見希望幫到您啦:)

如果您有心想唱好歌,
練氣 ...

要首先要多謝你.
對於練氣呢.
其實我一直都有游開水,我相信你俾我既方法2應該會幫到我,感謝你.
另外個個尾個句唱細聲d留氣,我會試下架la.
多謝你既意見.希望我班可以係決賽中可以拎到冠軍!

頂部
尊貴會員
單身一族

QUOTE:
原帖由 `雨雨雨× 於 2008-4-3 17:21 發表
贊成上樓講既野
同埋你可以之前個兩句唱厚d
到唔夠氣個句`聽落去薄d.
咁就唔會咁難聽

"到唔夠氣個句`聽落去薄d."
唔係太明白(理解力低 ),版主可以再解釋一下嗎@@?
其實我差唔多臨尾已經轉左厚音黎唱..
但最尾個句用厚音唱係咪會冇咁好?
定係用返厚音會比較好呢?

頂部

鑽石會員
認證VIP
精華 0| 積分 2149| 帖子 1607| 社交指數 0 | 魅力 0 | 註冊 2007-12-6| 狀態 離線
EG
有隻雀仔跌落水.跌落水.{跌落水}<-呢到你唔夠氣啦
咁有隻雀仔跌落水.跌落水<-呢到用厚.之後到最尾個句唔夠氣既跌落水你就用薄

頂部
尊貴會員
單身一族

QUOTE:
原帖由 `雨雨雨× 於 2008-4-3 19:47 發表
EG
有隻雀仔跌落水.跌落水.{跌落水}

明哂w:046:
唔該哂

頂部
鑽石會員
認證VIP
唔洗

頂部
鑽石會員
愛隨緣
戀兒係我另一個account.兩個都係我黎;)
精華 0| 積分 2925| 帖子 2807| 社交指數 0 | 魅力 0 | 註冊 2008-3-24|來自 ♥| 狀態 離線
游多d水~
跑多d步~
都係練氣之選!
祝你唱歌可以好聽左好多

頂部
鑽石會員
認證VIP
-.-問題己解答完畢
關閉主題

頂部
高級會員
精華 0| 積分 177| 帖子 172| 社交指數 0 | 魅力 0 | 註冊 2008-3-11| 狀態 離線
好同意LoKSoN既講法,
唱歌一定要練氣,
好似杜麗莎咁,佢系氣方面好掂...

如果要練氣既話,
你可以每朝跑步,慢跑wo....

頂部
尊貴會員
聊天版fans 尋找愛情
沒有另一伴 也有好朋友:)
精華 0| 積分 5216| 帖子 5237| 社交指數 0 | 魅力 0 | 註冊 2008-2-8| 狀態 離線
練氣方面係必言既..
不過要注意一點..氣唔好吸太大淡..
例如你唱第一句..你會吸淡氣先唱嫁?
千奇唔好吸太大淡..會令你唱第2句回唔到氣..

頂部